U behoort tot de gelukkigen en krijgt een kavel toegewezen. Dan is de eerste belangrijke stap gezet: u beschikt over een locatie. Gefeliciteerd! U kunt nu aan het werk. Er volgt een heel traject van financiering tot de oplevering van uw woning. Dit kunt u onderweg globaal verwachten.

1. Regel de financiën

Als u zich heeft ingeschreven voor een kavel, dan bent u vast al op zoek gegaan naar informatie over de financiering. Als eigenaar van de kavel kunt u de financiën daadwerkelijk gaan regelen. Ga na hoeveel u voor uw eigen huis wilt en kunt betalen. Dan komt u onderweg niet voor verrassingen te staan.

2. Schakel een architect in

Heeft u een kavel op De Woerd en Flierbeek? Dan bent u verplicht uw nieuwe woning door een architect te laten ontwerpen. Hij vertaalt uw woonwensen in een concreet ontwerp, binnen het door u aangegeven budget. Ook zorgt de architect ervoor dat de bouwwerkzaamheden aan alle voorschriften en technische voorwaarden voldoen. De keuze voor een architect is niet eenvoudig. Er zijn ruim 10.000 architecten in Nederland. Hiervan zijn er zo’n 3000 lid van de Bond van Nederlandse Architecten. Op de website van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) vindt u per aangesloten architect een profiel en diens gerealiseerde projecten. Spreekt een architect u aan en heeft hij ook nog ervaring met particuliere opdrachtgevers? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt.

3. Aan de slag met het ontwerp

In de ontwerpfase zet u samen met de architect uw woonwensen om in een ontwerp. Ook bepaalt u hoe uw huis er aan de buiten- en binnenkant uit moet zien. Hoe de exacte indeling eruit moet zien en welke afwerking u graag wilt. Al deze wensen en eisen zet uw architect om in een ontwerp.

4. Vraag de omgevingsvergunning aan

Is het ontwerp van uw eigen huis definitief? Dan is het tijd om de omgevingsvergunning voor het bouwen van de woning aan te vragen. Een omgevingsvergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. Alle werktekeningen, berekeningen, ontwerpen, bestektekeningen en afwerkingen dient u online in. Uw architect kan u hiermee helpen. De termijn van afhandeling van een omgevingsvergunning is namelijk sterk afhankelijk van de kwaliteit van de aanvraag.

5. Selecteer de aannemer

Is de bouwvergunning rond? Dan breekt de volgende belangrijke fase aan. De bouw van uw woning steeds dichterbij. Maar wie gaat uw nieuwe woning bouwen? Welke aannemer kiest u? Vertrouwen is hierbij heel belangrijk. Kijk bij de selectie van de aannemer naar zijn ervaring, vraag eventueel referenties op en benut de kennis van uw architect. Na het opvragen van een aantal offertes kiest u de aannemer. Vervolgens sluit u een contract af met alle financiële en overige afspraken. Zo weten beide partijen waar zij aan toe zijn.

6. De bouw en oplevering van uw woonhuis

De bouw is begonnen nadat de eerste schop de grond in is gegaan. Wie doet de bouwbegeleiding? Dit is afhankelijk van de afspraken die u met de architect en de aannemer heeft gemaakt. Ook als u de begeleiding uitbesteed heeft, is het belangrijk dat u regelmatig op de bouwplaats komt kijken. Niet alleen om de voortgang te volgen, maar ook om eventueel in te grijpen. Wat u op papier heeft bedacht, kan er in werkelijkheid heel anders uit komen te zien. Waak ervoor te veel veranderingen aan te brengen. Dit kost meestal veel geld. Doe altijd een opleveringskeuring en trek daarna de champagne open. Zo weet u zeker dat uw woning naar wens wordt opgeleverd.

Tot slot

Dit stappenplan geeft u in vogelvlucht een beeld van de zaken waarmee u te maken kunt krijgen. Uiteraard zitten er aan de bouw van uw huis nog veel meer aspecten. Laat u goed voorlichten, zodat u weet waar u aan toe bent. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op de website van de Vereniging Eigen Huis.